Internet jest nieograniczonym workiem, pełnym informacji, inspiracji i wrażeń. Wiele rzeczy mnie zachwyca, inspiruje i chwyta za serce. Niestety nie mogę każdej z tych rzeczy wykorzystać we własnym życiu, bo ileż mieszkań, ubrań, gadżetów czy skoroszytów z wycinkami musiałabym mieć ;) Postanowiłam więc stworzyć zeszyt, w którym mogę zamieszczać wszystko to, co mnie zachwyca i inspiruję. Dorzucam własne projekty, które być może zachwycą kogoś z Was i ktoś będzie miał ochotę go nabyć. Zapraszam :)


30 października 2012

Przysmaki rodem z Hogwartu, czyli impreza z Harrym Potterem, cz. II

Kolejna część Halloweenowych przysmaków z Hogwartu. Zapraszam również do części I.

Miętowe babeczki z białą czekoladą profesor Sprout


babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,
Przed posypaniem miętówkami

Przepis podstawowy na babeczki (zamieszczony w pierwszej części postów; tutaj).

Dodatkowo:
  • ok. 180g miętówek (lub olejek miętowy, syrop miętowy itp) - pokruszonych na drobny mak
  • tabliczka białej czekolady 
  • zielony barwnik

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Babeczki wykonujemy na sposób podstawowy. Odsypujemy 2 łyżki pokruszonych miętówek, a resztę dodajemy do ciasta. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Czekoladę kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Nakładamy ciasto do papilotek i pieczemy do suchego patyczka.

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Wyjmujemy babeczki z piekarnika i posypujemy po wierzchu pozostałymi miętówkami.

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Żurawinowo-czekoladowe muffinki Krwawego Barona

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Należy tutaj wspomnieć kilka słów na temat różnic między babeczką (cup cake), a muffinką. Otóż ciasto babkowe jest na maśle, powstaje przez jego utarcie z pozostałymi składnikami. Ucieramy mikserem na gładką, puszystą masę. Natomiast ciasto na muffinki nie zawiera masła, za to mleko i olej, a składniki mieszamy łyżka, jedynie do wymieszania. Im więcej grudek w cieście muffinkowym, tym lepiej. Ciasto babkowe jest puszyste, lekkie i delikatne, natomiast muffinka jest bardziej "toporna", prosta, klasyczna. Ujęłabym to tak, cup cake to delikatna kobieta, a muffinka przystojny mężczyzna ;) Do muffinek dajemy często orzechy, owoce itp, a babeczki zdobimy nakładając krem. Babeczki są lepsze jasne, natomiast muffinki cudowne wychodzą po dodaniu kakao.

Przepis podstawowy na muffinki według Nigelli Lawson. Zawsze wychodzą świetnie :)

Składniki (na ok.15 sztuk):
babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

  • suche:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie 2 łyżeczki kakao (prawdziwego! do gotowanie, nie rozpuszczalnego)
  • mokre:
  • 1 jajko 
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
Dodatkowo:
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • ok. 100 gram suszonej żurawiny (można dać dżem żurawinowy, nada się świetnie)
  • 4 łyżki kakao
  • ok. 5 łyżek syropu żurawinowego  
W jednym naczyniu mieszamy suche składniki, w drugim mokre. Do suchych dodajemy kakao, a do mokrych sok żurawinowy. Mieszamy razem łyżką zawartość obydwu naczyń, tylko do wymieszania składników. Nakładamy do papilotek. Czekoladę kroimy na kosteczki i dodajemy razem z suszoną żurawiną do każdej muffinki. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni.

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,
  
Anyżowe ciasteczka nietoperki profesora Snape'a


babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,


Podstawowy przepis na ciasto kruche nada się również do rogalików pani Weasley i smoczych ciasteczek z chili):

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny (miękkiej, posiekanej w kostkę)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 płaska łyżka śmietany 18%
  • 1/2 opakowania cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie kakao (według gustu)  
Sposób przygotowania:
Wysypujemy przesianą mąkę na stolnicę, lub do dużej miski. Robimy zagłębienie w środku i dodajemy margarynę oraz jajko. Wyrabiamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.

Uwaga! Ciasta nie wolno wyrabiać zbyt długo. Jeśli ciasto lepi się do rąk trzeba dodać więcej mąki.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym odrobiną mąki blacie i wycinamy ciasteczka foremką, lub wylepiamy dno blaszki (w przypadku ciasta, nie ciasteczek).Ciasteczka pieczemy ok.10-15 minut. Wtedy nadal będą miękkie, robią się twarde dopiero po wystygnięciu. Po zdjęci z blaszki należy ułożyć je na równej powierzchni, inaczej w czasie stygnięcia nabiorą koślawych kształtów.

Anyżkowe ciasteczka:
Do ciasta dodajemy zmielony anyż lub anyż z torebki. Ja dodałam dodatkowo odrobinę olejku waniliowego oraz kakako. Wszystko według gustu.


babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,


Felix felicis, czyli płynne szczęście

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Tym razem coś do picia, czyli eliksir.Założę się, że każdy z nas chciałby czasem zażyć ten eliksir i chociaż przez chwilę poczuć pełnie szczęścia ;) 

Eliksir ten wymaga najlepszych składników i dokładności w przygotowaniu. Nie każdy może sobie na niego pozwolić, gdyż wymaga drogich ingrediencji, a powstaje go zaledwie odrobina. Daje za to niesamowite możliwości w doborze smaku. Eliksir szczęścia ma inny zapach dla każdego z osobna, tak więc mój pachnie przyprawą korzenną, a doprawiony został szczyptą brązowego cukru. Natomiast eliksir szczęścia mojej przyjaciółki Aleksandry, która wpadła na ten genialny pomysł, by użyć czekolady jako płynnego szczęścia, cechuje zapach pomarańczy i dopełnienie z bitej śmietany.To cudowne, bo każdy może dodać do niego, to co lubi najbardziej. Może jakieś olejki, syropy, owoce, czy przyprawy, a może nie potrzeba mi niczego dodawać ;)

Przepis:
Składniki (na jedną filiżankę, pojemności ok. 120 ml gęstego wywaru):
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, min. 60%
  • ok. 100 ml śmietana kremówka - każdy może samemu dopasować ilość, w zależności, czy lubi bardziej gorzką, czy bardziej mleczną czekoladę
  • dodatki, np. olejek smakowy, przyprawy, cukier waniliowy, owoce itp., bita śmietana
Sposób przyrządzania:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (więcej informacji jak to zrobić tutaj), po czym dodajemy stopniowo kremówkę intensywnie mieszając i nadal podgrzewając. Kiedy dopasujemy ilość kremówki idealną dla nas, dodajemy dodatki. Podgrzewamy całość, nadal w kąpieli wodnej, tak by mieszanina była ciepła, ale należy uważać, by nie przegrzać i zważyć śmietany. Przelewamy do filiżanki i dekorujemy.

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,


Domowe rogaliki z konfiturą pani Weasley

babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

Pomysł na przypisanie rogalików pani Weasley, wyszedł od Aleksandry :) Bardzo pycha i bardzo trafiony :) 

Przepis podstawowy jak na kruche ciasteczka (powyżej). Dodałam do ciasta kakao, a jako nadzienie wykorzystałam konfiturę truskawkową. Ponadto część posypałam brązowym cukrem.

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty równoboczne. Na każdy trójkąt dajemy odrobinę konfitury (ja zachłannie dałam za dużo i wypłynęła bokami), po czym rozsmarowujemy ją, nie dojeżdżając do krawędzi trójkątów.

Trójkąty zwijamy w kierunku wierzchołka, a następnie lekko zaginamy na kształt rogalika. Można posmarować roztrzepanym jajkiem, albo posypać brązowym cukrem. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu będą miękkie, zanim ostygną. 


babeczka, cup cakes, halloween, Harry Potter, hogwart, Imprezy dla dzieci, jedzenie, muffinka, przekąski, przysmaki, pyszne, Specjalne okazje i święta, słodycze, urodziny dla dziecka,

2 komentarze:

  1. Rogaliki warto też popędzelkować samym białkiem i posypać je tzw. Zukerzimt, czyli cukrem wymieszanym z cynamonem. Świetnie się komponują z powidełkami śliwowymi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aha :) To taką posypkę robiłam do dyniowych babeczek :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...